Ana Sayfa  >  Belediye Haberleri

Derbent’te yaylalar medeniyetle buluştu
Tunçlar Yaylası sakinleri önce elektrik ve yola, ardından içme suyuna kavuşarak medeniyetle tanışmanın sevincini yaşıyor.

Derbent ilçemizdeki yaylalarda yaşayan vatandaşlar, önce elektrik, ardından yol, sonrasında ise içme suyuna kavuşarak,  kent yaşamında oduğu gibi yıllar sonra medeniyetle tanışmanın sevincini yaşıyor.

İlçe merkezine yaklaşık 5,5 kilometre mesafedeki Tunçlar Yaylası’nda eşeklerle içme ve kullanma suyu taşıma dönemi tarih oldu.

Bölgede Derbent Belediyesi’nin katkı ve desteğiyle 38 metre derinliğe sondaj vurulan yerin 23 metresinde içme suyu bulundu. Bulunan içme suyu yakınındaki Tunçlar Yaylası’nda yerin 3,5 metre derinliğinde oluşturulan 45 ton su kapasiteli depoya pompayla basılırken, kurulan borulu sistemle döşenen şebeke ile cazibeyle yayladaki evlere verildi. Evlerinden artık içme suyu akan yayla sakinleri bayram yapıyor.

Derbent Belediye Başkanı Hamdi Acar, daha önce elektiriği olmayan, yolu patika olan Tunçlar Yaylası’nın artık karanlıktan kurtulan, yolu asfalt olan ulaşım imkanları bulunan ve son olarak da içme suyu olan bir yerleşim haline geldiğini söyledi. Yayla sakinlerinin uzun yıllardır içme suyu sıkıntısını yaşadığını, özellikle hanımların ellerinde bakraçlarla uzak mesafelerden su taşıyarak bu ihtiyacını karşılamaya çalıştığını hatırlatan Acar, o zor dönemlerin geride kaldığını belirterek , “Uzak yerlerden evlerine su taşıyorlardı.Hiçbir fedakarlıktan kaçınmadık. Allah da çok güzel bir su verdi. Bu yayladaki 56 kişi bu sudan yararlanmaya başladı. Bülbüller Yaylası’na da buradan su vereceğiz ve toplamda 75-80 kişinin su ihtiyacı karşılanmış olacak. Dolayısıyla bu yayladakilerin bugün bayram günü. Biz de onların bu bayramına, sevinçlerine ortak olmak için buraya geldik.”dedi. Acar, hemşehrilerinin,  dönemlerinde hem karanlıktan, hem susuzluktan kurtulmalarının kendisini de mutlu ettiğini belirterek, “Çok duygulandık. Yaşadıkları sevince biz de ortak olduk. Herhalde hizmetin sonunda elde edilen keyfi bu olsa gerek diye düşünüyorum. Yolları da asfaltlandı. Elektrik, yol ve ulaşım gibi ihtiyaçlarına kavuşmuş oldular. Bu hizmete kavuşuyunca kentlerimiz gibi medeniyetle buluşmuş oldular.”diye konuştu.

Hacı Ahmet Mahallesi Muhtarı Mehmet Tencereci ise, ilçe merkezine 5,5 kilometre mesafedeki Tunçlar Yaylası’nın kendi mahallesine bağlı bir yayla yerleşimi olduğunu belirterek, “Belediye Başkanımızdan Allah razı olsun. Burada suyu buldular ve yaylamızı şenelttiler. Su olmadan önce durum burada vahimdi. Eşeklerle su getiriyorlardı. Şimdi herkesin evinde su var, şakır şakır akıyor, istediği gibi kullanıyor. Hatta güneş enerjisi bile taktırabilirler. Elektrik ve ulaşımdan sonra içme suyunun da gelmesi ile yaylalarımızdaki yaşantının kentlerdeki yaşantıyla bir farkı kalmadı.”diye konuştu.

Tunçlar Yaylası sakinlerinden Lütfi Tunç, küçük ve büyükbaş hayvancılığın yanısıra fasülye ve pancar gibi ürünler ekerek tarımla da uğraştıkları yaylalarının yaz kış, yılın 365 günü konakladıkları bir yerleşim olduğunu belirtti. Daha önce eşeklerle ve imkanı olanların da patpat diye adlandırılan motorlu araç ve traktör römorkları ile uzun mesafeden yayla evlerine taşıma suyu çektiklerini anlatan Tunç, “İçme suyumuzu temin ettiğimiz yerden hayvanlarımız da su içiyordu. Allah’a şükür o sıkıntıdan kurtulduk. Başkanımız sayesinde o sıkıntıyı atlattık. Şimdi kadınlarımız bizden daha çok mutlu” şeklinde konuştu.

Yayla sakini Ayşe Tunç ise, yaylaya geleli 15 yıl olduğunu, 15 yıldır da evine eşekle veya sırtlarında su taşıdığını belirterek, artık bu dönemin geride kaldığını söyledi.    Eşeklerle su doldurmanın zorluklarını anlatan Tunç, “Elimizle, eşeklerle su çekmek özellikle kış aylarında bayağı bir zordu. Kışın karın, çamurun içerisinde su doldurmak bize eziyet oluyordu. Şimdi artık bol suya kavuştuk. Bayram sevinci yaşıyoruz. Her şey çok güzel” ifadesini kullandı.

Tunçlar Yaylası’nın içme suyuna kavuşması nedeniyle katılımcılara saç böreği ve ayran ikram edilirken, dualar edildi. Bu arada, programa katılanlara daha önce susuz yaşamı gözler ve yaşanılan sıkıntıları gözler önüne sermek için, yayla sakini olan kadınlar heybelerinde su bakracı bulunan eşeklerle temsili olarak yayla içerisinde bir geçit yaparak görenlerin ilgi odağı oldu.

GELECEĞİN DERBENT’İNİ İMAR İÇİN BAKANLIKTAN DESTEK TALEBİ
Belediye Meclisi ilk toplantısını yaptı.
Teşekkür mesajı
AK Parti Derbent belediye meclis üyesi adayları açıklandı.
Belediye Başkanımız Hamdi ACAR seçim çalışmalarına bugün başladı.
Belediye Başkanımız Hamdi ACAR'ın başkan adaylığı resmen açıklandı.
Derbent’te yaylalar medeniyetle buluştu
MUHTARLARLA TOPLANTI
ALADAĞ GÖL PARKI Çalışmaları
Belediye Başkanımız esnaflarımızı ziyaret etti.
Belediye Kültür Merkezinde ‘anne baba eğitimi’ konulu seminer düzenlendi
Aladağ’a turizm yolu için çalışma başlatıldı
Aladağ Kış Sporları Merkezi Projesi Konyalı işadamlarının da ilgisini çekti